7 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Bylicę warto zasuszyć i używać jej jako przyprawę do mięs i...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/ca/fd/653fa40d18a80_o_large.jpg)
fot. pixabay.com
Dzikie rośliny jadalne, które zbierzesz w listopadzie. Przyroda zasypia na zimę, ale są jeszcze chwasty, które można zjeść
Bylica pospolita
Bylicę warto zasuszyć i używać jej jako przyprawę do mięs i tłustszych potraw. Jest przydatna zwłaszcza w przypadku dolegliwości trawiennych. Wystarczy przygotować wywar. Zbieramy bylicę i suszymy, najlepiej zawieszoną, np. pod dachem. Czubatą łyżkę suszonej i pokrojonej bylicy zalewamy wrzątkiem. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie odcedzamy i pijemy 2 łyżki stołowe wywaru dziennie.