Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy...
fot. Chelsea London Phillips/unsplash.com

Egzotyczne produkty i potrawy, które są zdrowe i warte spróbowania. Zobacz, czy je znasz! Sprawdź, dlaczego warto jeść okrę czy tempeh

Tempeh

Fermentowane ziarna soi to drugi po tofu podstawowy tradycyjny przetwór z tych nasion, pochodzący z Jawy. Nasiona są obłuszczane i fermentowane z udziałem pleśni Rhizopus oligosporus, która zamienia je w zwarty blok i zwiększa strawność białek i przyswajalność składników mineralnych. Tempeh zawiera ok. 20 g białka w 100 g (tofu jest „serem” uzyskanym z mleczka sojowego i ma go niespełna 8 g) – tyle, co chude mięso. Można go przetwarzać w ten sam sposób, m.in. wędzić, marynować czy smażyć.

Obecnie dostępny jest głównie tempeh polski (jego produkcją zajął się właśnie czołowy przetwórca soi) oraz czeski; można też kupić składniki do samodzielnego wytwarzania tego produktu.

Zobacz również

W jakim składzie Lechia zagra z Polonią? Zagrają Żelizko i Piła?

W jakim składzie Lechia zagra z Polonią? Zagrają Żelizko i Piła?

Mężczyzna zasnął na torach w samym centrum Katowic. Wstrzymano ruch tramwajów!

Mężczyzna zasnął na torach w samym centrum Katowic. Wstrzymano ruch tramwajów!

Polecamy

Przegląd tygodnia od 22.03 w Kędzierzynie-KoźluTygodniowy przegląd prasy w Kędzierzynie-Koźlu, (22.03-28.03.2020)

Przegląd tygodnia od 22.03 w Kędzierzynie-KoźluTygodniowy przegląd prasy w Kędzierzynie-Koźlu, (22.03-28.03.2020)

Przegląd tygodnia od 15.03 w Kędzierzynie-KoźluTygodniowy przegląd prasy w Kędzierzynie-Koźlu, (15.03-21.03.2020)

Przegląd tygodnia od 15.03 w Kędzierzynie-KoźluTygodniowy przegląd prasy w Kędzierzynie-Koźlu, (15.03-21.03.2020)

Przegląd tygodnia od 8.03 w Kędzierzynie-KoźluTygodniowy przegląd prasy w Kędzierzynie-Koźlu, (8.03-14.03.2020)

Przegląd tygodnia od 8.03 w Kędzierzynie-KoźluTygodniowy przegląd prasy w Kędzierzynie-Koźlu, (8.03-14.03.2020)