MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie zjesz lody w Kędzierzynie-Koźlu? Sprawdź wyjątkowe miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie się wybrać na lody w Kędzierzynie-Koźlu?
Gdzie się wybrać na lody w Kędzierzynie-Koźlu? krblokhin
Dowiedz się, gdzie możesz znaleźć lodziarnie w Kędzierzynie-Koźlu. Z pewnością wszyscy kojarzą lody z sezonem letnim. Kiedy na zewnątrz jest gorąco i słonecznie, okażą się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Kędzierzynie-Koźlu.

Spis treści

Lodziarnie w Kędzierzynie-Koźlu

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Kędzierzynie-Koźlu

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Kędzierzynie-Koźlu, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie rodzaje lodów oferują lodziarnie w Kędzierzynie-Koźlu?

  • Lody włoskie

Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona. Podawane są w formie stożka w waflu. W procesie produkcji napowietrza się je, a ich temperatura jest wyższa niż innych lodów. Ich konsystencja jest delikatna i kremowa. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. A do tego możemy jeszcze zażyczyć sobie polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak w trakcie ich produkcji napowietrzania. Dlatego też ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Odróżniają się od pozostałych tym, że nie posiadają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To najczęściej sorbety oraz lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Mają takie same walory smakowe, jak te wykonane w sposób tradycyjny i na pewno zdrowe.

To warto wiedzieć

Kiedy lody pojawiły się w Polsce?

W Polsce pisano o lodach już w wieku XVII. Po raz pierwszy przepis na zmrożony deser został umieszczony w 1783 roku w książce kucharskiej. Wtedy były one obecne jedynie na dworze królewskim, a po pewnym czasie na stołach szlacheckich.

Większą popularność lody uzyskały w dwudziestoleciu międzywojennym. Były sprzedawane ze specjalnych wózków na ulicach Krakowa, Warszawy, Lwowa w postaci dwóch połączonych ze sobą wafli. Otwarto także pierwsze lodziarnie, które wabiły do siebie rzesze zaciekawionych klientów.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Smażona cukinia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na kedzierzynkozle.naszemiasto.pl Nasze Miasto