W skrócie
Pyszne łazanki z młodą kapustą i kiełbasą to jedno z tych dań, które najczęściej kojarzą się z babciną kuchnią. To tradycyjne polskie danie, pełne smaku i aromatu, idealnie nadaje się na obiad czy kolację. Smakują podobnie jak pierogi z kapustą, jednak oszczędzisz sporo czasu przy ich robieniu. Nie trzeba zagniatać ciasta, ani ich formować. Połączenie delikatnej młodej kapusty, aromatycznej kiełbasy oraz makaronowych łazanek tworzy potrawę, która jest sycąca, a zarazem lekka. Możesz zagnieść ciasto makaronowe na łazanki samodzielnie lub skorzystać z jakościowego gotowca. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na łazanki, który zachwyci twoich bliskich, to poniższa receptura jest dla ciebie.
Łazanki z młodą kapustą i kiełbasą – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 400 g łazanek,
- 700 g młodej kapusty,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g wiejskiej kiełbasy,
- 50 g masła,
- 1 łyżka oleju rzepakowego.
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.
Czytaj także: Aromatyczny kapuśniak z młodej kapusty na żeberkach. Ugotujesz raz rodzinie, a poprosi o powtórkę
Jak zrobić łazanki z młodą kapustą i kiełbasą?
Sposób przygotowania:
- Na początku posiekaj drobno cebulę, czosnek i poszatkuj młodą kapustę na 1 cm wstążki.
- Posiekaj je nożem na drobniejsze porcje.
- Na szerokiej patelni rozpuść masło.
- Następnie wsyp posiekaną cebulę i czosnek. Gdy się zarumienią, dodaj poszatkowaną młodą kapustę.
- Dodawaj ją powoli częściami, aż zacznie zmniejszać objętość.
- W garnku zagotuj wodę i ugotuj łazanki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kiełbasę pokrój w półplasterki lub w kostkę, wedle uznania.
- Na drugiej patelni obsmaż kawałki kiełbasy i rumiane dodaj do kapusty z cebulą i czosnkiem.
- Dodaj sól, pieprz i mielony kminek do smaku.
- Do podsmażonej kapusty z kiełbasą dodaj ugotowane łazanki.
- Tak przygotowane łazanki możesz jeszcze wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza i zapiekać przez 15 minut.
- Przed podaniem łazanki z młodą kapustą i kiełbasą możesz udekorować posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Mam nadzieję, że to danie zagości na stałe w twoim domowym jadłospisie. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?