Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura...
fot. deepblue4you/Getty Images

Niedobór witaminy C? Ty też możesz go mieć! Sprawdź, czy jesteś narażony na braki wit. C w organizmie i jakich błędów nie popełniać w kuchni

Co niszczy witaminę C? Blanszowanie i parzenie

Witaminę C łatwo wypłukuje woda, a wysoka temperatura powoduje jej rozpad. Dlatego moczenie warzyw w gorącej wodzie, a zwłaszcza po rozdrobnieniu, to duży błąd. Zamiast blanszować je, lepiej osolić i pozostawić do zmięknięcia. Błędem jest też parzenie pomidorów i zdejmowanie skórki. Jest niewiele sytuacji, gdy może ona zaszkodzić, tymczasem popularna czynność znacznie zmniejsza zawartość wit. C w warzywie, bo znajduje się ona głównie pod skórką.

Zobacz również

Kibice na meczu Śląsk - Cracovia. Byłeś na Tarczyński Arena? Znajdź się na zdjęciach!

NOWE
Kibice na meczu Śląsk - Cracovia. Byłeś na Tarczyński Arena? Znajdź się na zdjęciach!

Udana inauguracja Polaków w kajakarskim Pucharze Świata w Szeged

Udana inauguracja Polaków w kajakarskim Pucharze Świata w Szeged

Polecamy

Najpopularniejsze prezenty na komunię, ślub i Dzień Matki w 2024 roku

Najpopularniejsze prezenty na komunię, ślub i Dzień Matki w 2024 roku

Odinstaluj League of Legends! Klient gry zagraża twojemu bezpieczeństwu

Odinstaluj League of Legends! Klient gry zagraża twojemu bezpieczeństwu

Jak ustrzec się kary za grillowanie? Zobacz, co mówią przepisy prawa

Jak ustrzec się kary za grillowanie? Zobacz, co mówią przepisy prawa